Uživatelské nástroje

Nástroje pro tento web


nakole:2008:big-race

Toto je starší verze dokumentu!


„Big Race“, Karlovy Vary — Unhošť

7. 6. 2008

Po masu v Beskydech jsme si dopřáli trochu úlevy a~zatoužili po nějakém zajímavém silničním klání. Jako na zavolanou, téměř telepaticky, se na scéně opět objevila teta Květa s~tipem na velezajímavou akci zvanou Velký závod na trase Karlovy Vary — Unhošť.

Závod vznikl dle dostupných informací z~hospodské sázky a~vyvinul se po letech v~pěknou akci pro spoustu silničních cyklistů. Jeho organizace je pro podobné závody poměrně netypická: pořadatel zajišťuje dopravu z~místa cíle (Unhošť) na místo startu (Karlovy Vary, konkrétně golfové hřiště u KV) autobusem, a~to vč. kol. Natlačili jsme se tedy s~Květou a~dalšími několika tandemy do busu a~už v sedm patnáct ráno vyrazili z~Unhoště do Varů. Na místo jsme dorazili kolem 9. hodiny, po veselé cestě, kterou jsme si krátili družným hovorem s~dvěma posádkami nevidomých tandemů (přesněji nevidomý + vidomý řidič z řad dobrovolníků splupracujících s~Tyflocentrem)

Na místě se objevily ještě další dva tandemy, takže kromě dvou párů nevidomých se ještě zapojily do bojů další tři (vč. nás) vidomé. Zvláště jeden z~nich byl pro nás od prvního pohledu soupeř, o~padesát let starší a~téměř o~sto kilo těžší.

Po startu jsme se nakrátko přidržovali prvního balíku, ale už v~druhém výraznějším stoupání jsme odpadli. Dařilo se nám alespoň zůstat na dohled v~tu chvíli prvních tandemistů, kteří byli s~kopce nad naše síly a~cestou do kopce už sice tolik ne, ale bylo to skutečně na hraně. Od cca 10.~km jsem pak jeli de facto sami, bez balíku. Udržet se v~nějakém je pro nás poměrně náročné, protože ve dvou máme natolik odlišný rytmus jízdy (z~kopce spíše rychleji, do kopce naopak pomaleji než výkonnostně podobně složený balík). Sami, později s~Milanem Habrcetlem v~závěsu, jsme soupeřili s~nepříjemným protivětrem a~snažili se zůstat alespoň v symbolickém kontaktu s~posádkou Rollo Clubu Kladno, která se nám v té chvíli postupně vzdalovala. Obrat přišel někde mezi 40. a 50., kdy dostal zadní jezdec unikajícího tandemu následkem uvolněných řidítek křeč do zadnice, což je zastavilo a umožnilo nám stáhnout náskok, který v té době činil podle údajů doprovodných vozidel až 2,5 minuty. Od té doby jsem je už neviděli a mohli se soustředit na vlastní tempo. To jsem drželi na naše poměry vcelku slušné, s průměrem nad 30~km/h. Před cílem jsme dokonce dojeli několik odpadlíků z předních balíků, nejprve Květu a pak ještě jednoho, patrně Michala Čorňáka, který ale zůstal pouze na dohled (ve výsledcích je sice rozdíl 6 minut, ale to se mi moc nezdá … ačkoli o nic nejde). Poslední úsek od sjezdu z karlovarské jsem zvládli hlavně díky Milanovi (patří mu za to velký dík!), který nás z našeho vlastního závětří navigoval. Sami bychom to stěží zvládli.

V~cíli na nás čekaly ovace a milá pozornost moderátora i~kameramana ČT, stejně tak jako pořadatelů, kteří operativně vypsali kategorii tandem a cenami rozhodně nešetřili, tak nádhernou cenu jsme patrně ještě nikde nevyhráli. Než přijel sběrný autobus s~našimi proprietami, měli jsme ještě dostatek času si dosyta popovídat jak s~Květou, která ostatně dala na svém údajně prvním silničním závodě bednu, ale i~s~ostatními tandemisty. Celé to byl zkrátka vydařený den, který si budeme rádi připomínat a jistě se na něj zkusíme vrátit, bude-li to v našich silách.

100~km, čas 3:12:44, průměrná rychlost 31~km/h, 34. celkově, 1.~v~kategorii, ztráta na vítěze 0:32:42, nastoupáno 870~m, převýšení -230~m

Video z pořadu Sport v regionech

Záznam celého pořadu si lze prohlédnout na stránkách internetového vysílání ČT.

FlowPlayer potřebuje pro tuto galerii Macromedia Flash. Get Adobe Flash player

Fotky

nakole/2008/big-race.1244228537.txt.gz · Poslední úprava: d/m/Y H:i autor: admin